- Jorien Braker
Verpleegkundig Specialist
Jorien:
Jezelf periodiek opnieuw uitvinden
Voor Jorien Braker betekent verpleegkundig leiderschap onder meer jezelf periodiek opnieuw uitvinden. Dat deed ze als verpleegkundig specialist bij interne geneeskunde (diabetes), bij onderzoek naar neuropathie bij oncologiepatiënten en wellicht straks ook wel bij het Borstcentrum.
Loopbaan Het waren nog eens tijden. Toen Jorien Braker klaar was met haar HBO-V in 2007 was er een overschot aan verpleegkundigen. Hoe anders is dat nu. We leven in een wereld met personeelstekorten. Jorien begon met secretariaatswerk op verpleegafdeling F5, afgewisseld met werken als verpleegkundige via Mobiflex. Na een jaar reizen door Australië keerde ze bij Mobiflex terug in de zorg. Kort daarna werd ze als verpleegkundige aangenomen op de nefrologie en begon met de opleiding nefrologie en later nog een specialisatie diabetes.
Initiatief nemen Wat Jorien zag, was dat ‘op zaal’ veel arts-assistenten rondliepen die voor ‘continuïteit’ moesten zorgen. Jorien: ‘Ja, er was continuïteit, maar met wel veel wisselingen. Steeds iemand anders aan het bed.’ En dus dacht Jorien: dat kan anders/beter. ‘Natuurlijk is het goed dat de arts-assistent leert over diabetes, maar voor de zorg leek het me beter om dat door een gespecialiseerde diabetesverpleegkundige te laten doen.’ Jorien maakte een plan, kreeg de handen op elkaar en kreeg de mogelijkheid om de opleiding tot verpleegkundig specialist te volgen. Inmiddels is het zo dat de patiënt met diabetes in de kliniek, die niet voor de interne ligt opgenomen, wordt gezien door een verpleegkundig specialist die alles weet van diabetes. Jorien: ‘Dat is zelfs in Nederland nog niet gebruikelijk.’ En dus liet Jorien op die manier zien wat verpleegkundig leiderschap is: vanuit je eigen discipline kijken naar de zorg en zelf initiatief nemen waar nodig. De functie van verpleegkundig specialist was nog niet neergezet op de diabetespolikliniek. Middels het schrijven van zorgpaden heeft Jorien ervoor gezorgd dat de functie van verpleegkundig specialist goed is neergezet. Een verpleegkundig specialist is zelfstandig behandelaar, zo ziet de verpleegkundig specialist onder meer patiënten die door de eerste lijn worden doorgestuurd naar het Deventer Ziekenhuis.
Minder doorverwijzen Jorien: ‘Ook heb ik in het bestuur gezeten van het landelijk netwerk verpleegkundig specialisten diabeteszorg, dan zie je dat het werk op verschillende manieren wordt ingevuld en ben ik er trots op hoe we in het Deventer Ziekenhuis werken.’ In het Deventer Ziekenhuis werken inmiddels twee verpleegkundig specialisten diabetes en één verpleegkundige in opleiding tot specialist. Mensen die alles weten over zaken als nieuwe medicatie, de invloed van leefstijl en voeding op de glucosewaarden. Jorien: ‘We hebben een MDO met de kaderhuisarts diabetes en de mogelijkheid om de huisarts en/of praktijkassistentes digitaal te adviseren over diabetesvraagstukken. Dit met als doel minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis (zorg op de juiste plek), elkaar makkelijk benaderen en de kwaliteit van zorg voor de patiënten te verbeteren’
Opnieuw uitvinden Inmiddels heeft Jorien zichzelf nog een keer ‘uitgevonden’. Ze is sinds januari 2023 actief bij de oncologie. ‘Mijn aandachtsgebied is het mammacarcinoom en gynaecologische oncologie. Wat me vooral boeit, is om mensen in al hun fases van het leven te kunnen begeleiden. Ook als het zwaar is. Als verpleegkundig specialist mag ik ze in dit proces begeleiden.’ Ze houdt zich nu bij oncologie onder meer bezig met het voorkomen van neuropathie (zenuwbeschadiging) en samen met een recent afgestudeerde oncologieverpleegkundige is Jorien aan het bekijken wat de meerwaarde is van hand-voet koeling bij bepaalde chemo-behandelingen en of hier financiering voor mogelijk is. Jorien: ‘Door bepaalde chemotherapie kunnen zenuwen beschadigen. Daardoor kunnen mensen een verdoofd, tintelend en/of pijnlijk gevoel krijgen, met name in de vingers/handen en tenen/voeten. Door het koelen van de handen en voeten tijdens de chemotherapie komt de chemotherapie minder in die delen van het lichaam en kan zo minder schade aanrichten aan de zenuwen’.
Borstcentrum En zo is ze sinds kort ook actief binnen het Borstcentrum van het Deventer Ziekenhuis. Sinds 1 januari draaien de oncologen, verpleegkundig specialist en casemanager van het OCD daar ook spreekuren, zodat patiënten met borstkanker het gehele behandeltraject bij het Borstcentrum doorlopen en niet voor de systemische behandeling naar het OCD op route 87 moeten.