Werkgroep Verpleegkundig leiderschap
Proactief, regie en moed zijn een aantal kernwoorden passend bij verpleegkundig leiderschap. CNO Irene: ‘Het zit ‘m vaak in de kleine dingen wat effect heeft op de directe patiëntenzorg. We doen het al wel, zonder er altijd bewust van te zijn dat we leiderschap tonen.’ Er is nu een werkgroep gestart om verpleegkundig leiderschap nog verder te brengen in onze organisatie.
De werkgroep bestaat voornamelijk uit verpleegkundigen en ook afdelingsmanagers, opleidingsadviseurs, beleidsmedewerker en projectleiders. Tijdens de kick-off is het belang van verpleegkundig leiderschap uit onze ziekenhuis strategie benoemd en kon iedereen zelf aan de slag met goede voorbeelden delen en de definitie in detail aanscherpen. De boodschap van de middag was: ‘je moet niet wachten tot je de ruimte krijgt, maar die ruimte moet je nemen.’ Voorbeelden wat we nu al laten zien aan verpleegkundig leiderschap waren onder meer de verpleegkundige instagram accounts, de functie CNO, combinatiebanen en werkgroepen om mee te praten over beleid dat het verpleegkundig vak raakt
Actueel onderwerp
Verpleegkundigen zijn enthousiast en voelen zich gehoord dat verpleegkundig leiderschap een onderwerp is dat extra aandacht krijgt in de organisatie. Romeck (A2) werkt nu een jaar in het Deventer Ziekenhuis en is lid van de werkgroep. Romeck: ‘Het is een actueel onderwerp en ik zou graag leiderschap meer willen inzetten in mijn dagelijks werk. Er wordt als verpleegkundige steeds meer van je verwacht, zowel in de werkcultuur als in de zwaarder wordende patiëntcategorie. Op onze afdeling stellen wij regelmatig de ‘waarom’ vraag aan de arts. Waarom doe je het op deze manier en pak je het niet op deze manier aan? Ik vind het mooi dat er ziekenhuisbreed hier aandacht voor is. Voor de werkgroep is het waardevol als we studenten (stagiaires) kunnen toevoegen, want zij hebben weer de nieuwe inzichten. Ze sluiten in september aan. Ik kijk er naar uit om leiderschap om samen verder te brengen in het ziekenhuis.’
Wat is verpleegkundig leiderschap?
Verpleegkundig leiderschap is een competentie. Het gaat om leiderschap uitoefenen in het dagelijks werk als verpleegkundige. Dit wordt o.a. gevormd door het durven staan voor het verpleegkundig vak, het stellen van onderzoekende vragen om het eigen handelen te verbeteren, het gebruiken van evidence based practice om beslissingen te onderbouwen. En als rolmodel het verschil maken voor uitkomsten van patiënten. Verpleegkundig leiderschap wordt vaak verward met verpleegkundig zeggenschap. Beiden hebben ook veel met elkaar te maken. Zeggenschap gaat veel meer over de ruimte die er is in de organisatie om leiderschap te laten zien. Zeggenschap organiseren we met bijjvoorbeeld klankbordgroepen op de afdeling, het Verpleegkundig Platform en de VAR. Voor zowel leiderschap als zeggenschap wordt er een werkgroep opgericht en is er wederzijdse afstemming.
Belang
Vanuit de strategie (klaar voor de zorg van morgen) van het Deventer Ziekenhuis staan thema’s leiderschap en zeggenschap hoog op de agenda: effectief inspelen op de veranderende zorgvraag in de toekomst. De verpleegkundige speelt een sleutelrol in de patiëntenzorg en de toekomst. Daarom is het belangrijk dat deze rol en ruimte optimaal ingevuld wordt en kan worden door de verpleegkundige. Goed verpleegkundig leiderschap – gefaciliteerd vanuit de organisatie, ingevuld door de verpleegkundige beroepsgroep – draagt bij aan kwaliteit van zorg, professionele ontwikkeling van verpleegkundigen, samenwerking en teamwork, en innovatie en verbetering van zorgprocessen.
Het doel van de bijeenkomsten? De ruimte krijgen en nemen om verpleegkundig leiderschap te tonen op individueel, team en organisatieniveau. Verpleegkundigen die zich gewaardeerd voelen door collega’s en de organisatie en trots zijn op zichzelf, en op elkaar!